petak, 13. travnja 2012.

Heroj koji je iz aviona spašavao Busbyjeve bebe: "Pilot nije kriv"

Pilot aviona Manchester Uniteda, koji se srušio u Munchenu na povratku s četvrtfinala Kupa prvaka protiv Crvene Zvezde u Beogradu, kapetan James Thain, nije kriv za tragičnu nesreću u kojoj su 6. veljače 1958. poginule 23 osobe, tvrdi Harry Gregg, tadašnji golman Uniteda, koji je među 21 preživjelim.
United stalno komemorira "Minhensku avionsku katastrofu" u kojoj je poginulo osam igrača legendarnih "Busbyjevih beba", momčadi koju je vodio sjajni trener i očinska figura Matt Busby.

Ali, isto tako ima i svog "Heroja Munchena" u liku spomenutog Gregga, tada 24-godišnjeg sjevernoirskog golmana Uniteda, koji je preživio nesreću, nakon koje je iz zapaljenog aviona izvukao nekoliko ljudi kojima je tako spasio živote - suigrače Bobbyja Charltona, Jackiea Blanchflowera i Dennisa Violleta, teško ozlijeđenog trenera Busbyja, kao i Veru Lukić, trudnu suprugu jugoslavenskog diplomata i njenu malu kćer Vesnu.

Više od pola stoljeća nakon tragedije, Gregg, danas 79-godišnji vitalni umirovljenik, želi rehabilitirati i kapetana Thaina. Ovog RAF-ovog pilota iz Drugog svjetskog rata, njemačko istražno povjerenstvo je odmah nakon nesreće proglasilo krivim za izlijetanje s piste i zabijanje u obližnju zgradu. To se dogodilo pri trećem pokušaju da avion uzleti nakon tankanja goriva po iznimno nepovoljnim vremenskim uvjetima; hladnoći, snijegu i vjetru.

"Kapetan Thain nije kriv, ispao je žrtveni jarac jer je netko morao odgovarati za nesreću" govori Gregg u dokumentarcu "Air Crash Investigation: Munich Air Disaster", koji se u ponedjeljak prikazuje na National Geographic Channelu.

Nijemci su utvrdili kako je Thain pogriješio jer nije odledio krila svog aviona, što je prema njihovom nalazu, rezultiralo tragedijom. Engleski pilot je dakako odlučno negirao optužbe i nakon deset godina njegovih zahtjeva, engleski istražitelji su utvrdili da je utabani snijeg na stazi razlog što je avion proklizao s piste i udario u zgradu. Naravno da njemačke vlasti nikad nisu priznale nalaz ove istrage, po kojima je minhenski aerodrom kriv za nesreću.

Thain je umro 1975., a do kraja života je odlučno tvrdio kako nije kriv za nesreću u kojoj je poginulo po osam igrača Uniteda i novinara koji su ih pratili u Beograd, tri zaposlenika kluba, te po dva člana posade i navijača.

Tragedija koja se dogodila Manchester Unitedu zauvijek je obilježila jedan od najvećih svjetskih klubova: Uspomena na nesreću u kojoj je desetkovana momčad obilježava se na svakoj utakmici, na fasadi Old Trafforda je ploča koja podsjeća na nesreću i sat zaustavljen na vrijeme najveće tragedije u klupskoj povijesti.

Nije čudno što se Munchen toliko urezao u kolektivnu svijest Uniteda iz još jednog razloga: Smrt je na povratku iz Beograda (gdje je United izborio prolazak nakon 3:3 kod Zvezde, prvu utakmicu na svom terenu pobijedio je 2:1) pokosila jednu od najjačih momčadi u povijesti kluba. Koliko je taj United bio jak, dovoljno govori ovaj podatak: Samo tri mjeseca nakon nesreće u kojoj je potpuno desetkovan, u prvoj utakmici polufinala Kupa prvaka pobijedio je Milan!

Izvor: Index.hr
___________________________________________________________
preuzeto sa: ManUnitedBalkan BLOG

Nema komentara:

Objavi komentar

Igrajte ON-line menadžer

Fudbal - Online Igre - Uživaj u ukusu pobjede!

Povećajte promet svog bloga/stranice

Arhiva