ponedjeljak, 2. travnja 2012.

Premier liga BiH - Izvještaj 19. kola

U 19. kolu Premier lige Bosne i Hercegovine u 8 susreta postignuto je svega 13 golova. Iz kola u kolo sve slabije i slabije se tresu mreže. Očigledno kvalitet opada. U ovom kolu su 3 utakmice zavšene najnepopularnijim rezultatom, 0:0. Borac je slavio najveću pobjedu protiv Rudara u Prijedoru, a Zrinjski je prekinuo Željin niz od 12 uzastopnih pobjeda u Mostaru.

______________________________________________________
 
Široki Brijeg - Sloboda 2:0
Više nego zasluženo Široki Brijeg je protiv Slobode došao do prve proljetne pobjede. „Plavo-bijeli“ su bili dominantni od prvoga sučeva zvižduka, a sve dvojbe oko pobjednika već u prvih pola sata s dva lijepa pogotka riješio je Bajano. 

ŠIROKI BRIJEG – Stadion Pecara. Gledatelja 500. STRIJELCI: 1-0 Bajano (5), 2-0 Bajano (31).
ŠIROKI BRIJEG: Bilobrk, Ćorić, Šilić, Kožul, Ješe, Serdarušić, Marciano, Wagner, Ivanković (od 73. Mišić), Bajano (od 65. Kvesić), Varea (od 84. Bertoša). Trener: Marijan Bloudek.
SLOBODA: Divković, Efendić, Bekić, Zoletić, Zonić, Hadžić, Mandžić (od 46. A. Mešanović), Hasanović, Džafić (od 77. Ribić), J. Mešanović (od 64. Jusufović), Šmigalović. Trener: Darko Vojvodić
.
Ofanziva Širokog urodila je plodom već u 5. minuti. Odlično je ubacio Šilić, još bolje s desetak metara iz poluvoleja šutirao Bajano i lopta se od stative odbila u mrežu iza leđa nemoćnog Divkovića. Isti igrač odlično je izveo slobodan udarac s oko 25 metara u 31. minuti poslavši loptu oštrim prizemnim udarcem pored živog zida u donji desni kut gola Slobode.
U nastavku je tempo igre pao, kao da su i jedni i drugi bili svjesni da se nešto značajnije ne može promijeniti. Široki je utonuo u zadovoljstvo nakon osigurane pobjede već u prvih pola sata i skinutog tereta imperativnog osvajanja sva tri boda, dok je Sloboda bila jednostavno nemoćna za ozbiljnije ugroziti Bilobrka.
_______________________________________________________
Rudar Prijedor - Borac 1:3
Fudbaleri banjalučkog Borca savladali su u “Krajiškom derbiju” Rudar u Prijedoru - 3:1 i tako protivnika ostavili u teškoj situaciji. Ni bivši strateg Borca Velimir Stojnić, koji je debitovao na klupi Rudara, nije pomogao da njegova ekipa dođe do prvih bodova u proljetnom dijelu šampionata.

Borac je prvi došao do vođstva debitantskim golom Mladena Žižovića. Ekipa domaćina je izjednačila preko Kantara i to je bio rezultat prvog poluvremena. Tri boda Borcu u drugom poluvremenu donio je napadač Saša Kajkut. Prvo je bio precizan iz slobodnog udarca u 65. minutu, a onda je u finišu meča iskoristio asistenciju Krunića da postavi konačan rezultat.
_______________________________________________________
Olimpic - Čelik 1:0
Na gradskom stadionu Otoka pred oko 300 gledalaca utakmicu su odigrali domaći Olimpic i Čelik iz Zenice. 
Vlatko Glavaš startao je porazom na klupi Čelika. Zeničani nisu pružili dovoljno dobru igru. Jedini pogodak na utakmici postigao je Pljevljak u samom finišu susreta. Tim sa Otoke se koliko toliko ovom pobjedom može nadati da će do kraja sezone uspjeti ostati u koraku sa Sarajevom i Borcem u borbi za evropu.
_______________________________________________________
Leotar - GOŠK Gabela 0:0
Razočarani navijači Leotara su još jednom gledali veoma loše izdanje svojih igrača. Ništa bolji nisu bili ni gosti koji u toku cijelog meča nisu stvorili niti jednu šansu za gol, dok su domaći imali svega par neiskorištenih prilika. 
"Nije nikakva tragedija ispasti iz Premier lige, ako će to značiti reorganizaciju kluba i stvaranje temelja na kojima će se sagraditi respektabilan klub", mišljenje je jednog navijača koji je takođe s puno nevjerice posmatrao susret Leotar - GOŠK. Ponavljaju se stare greške Leotara, koje se već sada ne mogu svrstati u slučajnosti, jer slučajnosti se ne dešavaju tako često.
Posljednjih dana nije trenirao Geršon Akufo, igrač iz Gane, čije su ima danas navijači Leotara u više navrata skandirali, dok ih je on pozdravljao sa tribina, zabrinuto prateći igru svojih saigrača. Zbog važnosti susreta rukovodstvo Leotara je odlučilo da ulaz na utakmicu bude besplatan.

Trebinjci trenutno imaju 17 bodova i nalaze se u donjem dijelu tabele. U narednom, 20. kolu lige, koje se igra 7. aprila, Leotar gostuje u Vrapčićima protiv ekipa Veleža.
_______________________________________________________
Kozara - Velež 0:0

Pred oko 500 gledalaca, fudbaleri Kozare od početka utakmice pokazali su da im je cilj pobjeda u ovoj utakmici i već u 3. minuti Šaban Pehilj je zamalo neprecizan. Odlične prodore ne uspjevaju realizovati Škorić i Letić, a koliko je Kozara bila nadmoćnija u prvom poluvremenu govori podatak da gosti nisu uspjeli da upute ni jedan šut prema golu danas besposlenog golmana Kozare Kozića.

U drugom skoro ista slika. Fudbaleri Kozare i dalje su bolji protivnik, ali na žalost i pored nekoliko dobrih prilika ne uspjevaju doći do pogotka te gosti iz Mostara iz Gradiške odlaze neporaženi.
U sljedećem 20. kolu FK Kozara gostuje u Istočnom Sarajevu protiv Slavije, ekipe direktonog konkurenta za opstanak u ligi. Utakmica je na rasporedu u nedelju 08. 04. 2012. sa početkom u 16 h.

Sastavi:
FK Kozara: Kozić D., Škorić O. (od 45. Malbašić A.), Damjanović N., Bajić M., Pejić N., Studen N. (od 47. Spasojević B.), Pehilj Š., Maletić S., Gnjatić O., Letić B. (od 77. Kojić D.), Gigović M.

Velež: Bandović D., Kajtaz A., Mahinić A., Kodro M., Zvonić D. (od 33. Jazvin A.), Jugo A., Hiroš N. (od 66. Demić R.), Lakičević S., Hebibović A., Brković D., Okić Š. (od 38. Hajdrević D.)

_______________________________________________________
Travnik - Zvijezda Gradačac 2:1
Travnik je u prvoj minuti imao stopostotnu šansu kada je Redžepi izašao sam pred Kovačevića ali je šutirao pored gola. Kazna je stigla u 8. minuti kada halilović koristi smušenost domaće odbrane, vara Fejzića i pogađa za 0:1.
U 42. minuti Čurić izvodi korner, Cassio šutira, a odbijenu loptu Ribić zakucava u mrežu za poravnanje rezultata, 1:1.
Napadi domaćih su se nastavili, Redžepi je šutirao, Kovačević kratko odbio, a Nermin varupa preokreće rezultat svojim golom, 2:1 za Travnik.
U drugom dijelu utakmice laganom igrom domaći uspijevaju sačuvati gol prednosti i utakmicu privode kraju.
_______________________________________________________
Sarajevo - Slavija 2:1
U malom gradskom derbiju na Koševu (Asim Ferhatović-HASE) sastali su se domaće Sarajevo i Slavija iz Lukavice (Istočno Sarajevo). Utakmica je bila dinamična, a prvi su priprijetili gosti. Dejan Rašević je oprobao šut sa nekih 12 metara, ali je lopta otišla pokraj gola. U šestom minutu prvo uzbuđenje pred golom gostiju. Domaćem napadaču Asmiru Suljiću pobjegla je  lopta, što je bilo dovoljno golmanu Slavije Ratku Dujkoviću da je pokupi ispred igrača Sarajeva. U 24. minutu zatresla se mreža domaćina, ali je ostalo početnih 0:0. Poslije sjajnog centaršuta Gorana Simića sa lijeve strane Željko Kovačević je pogodio glavom gol Adija Adilovića, međutim, na intervenciju pomoćnika Gorana Dujaka iz Odžaka glavni arbitar Darko Obradović iz Stoca poništio je pogodak zbog navodnog ofsajda.
  Ipak, Slavija je povela 1:0 u 34. minutu. Iz kornera sa desne strane je centrirao Karamatić, a na petercu su našao Dejan Rašević i glavom smjestio loptu u mrežu.

U 41. minutu odlično je sa nekih 20 metara šutirao napadač Sarajeva Ivan Sesar, a Dujković je sjajnom paradom izbio loptu u korner. U 45. minutu Slavija je izvela još jedan opasan atak. Rašević je odlično prošao po lijevoj strani i ušao u kazneni prostor. Umjesto da šutira, dodao je do Karamatića, koji je previše petljao i lopte se dokopao Adilović.

Sarajevo je izjednačilo u 49. minutu. Suljić je odlično prošao po lijevoj strani, oštro centrirao, a loptu je u sopstvenu mrežu poslao Đorđe Lackanović.

Samo šest minuta kasnije domaći igrač Zoran Belošević šutirao je iskosa sa nekih osam metara, ali je Dujković izbio loptu u korner. U nastavku akcije pokušao je Sulejman Krpić, međutim, golman Slavije je ponovo bio na visini zadatka.

U 65. minutu potpuni preokret. Samo dva minuta poslije ulaska u igru "rezervista" Nermin Haskić odlično je iskoristio dubinsku loptu, ušao u kazneni prostor, zaobišao Dujkovića i smjestio loptu u mrežu za vođstvo tima sa "Koševa" od 2:1.

U 73. minutu Suljić je mogao povisiti na 3:1, ali golman Dujković je još jednom odlično intervenisao i skrenuo loptu u korner. Pet minuta kasnije čuvar mreže Slavije je još jednom bio na visini zadatka poslije šuta Haskića. Isti igrač je strahovito šutirao sa 16 metara u 81. minutu, ali ponovo se istakao Dujković. Vučina Šćepanović je u 86. minutu snažno šutirao pokraj same stative. U 90. minutu Rašević je mogao postići izjednačujući pogodak. Snažno je šutirao sa nekih 20 metara, ali je lopta pogodila jednog od njegovih saigrača i odbila se u polje.

_______________________________________________________





Zrinjski - Željezničar 0:0


Prvu priliku da postignu pogodak imali su domaći igrači u 19. minuti kada je Ivešić šutirao iz velike udaljenosti, ali Gušo je dobro branio. Željezničar je tokom gotovo cijelog prvog poluvremena imao loptu u svom posjedu, ali nije uspio pogoditi mrežu domaćih. U 26. minuti Zrinjski je ponovo imao sjajnu priliku da povede kada je Miličević izveo slobodan udarac, ali je Gušo izbacio loptu u korner. Pred kraj prvog poluvremena igra se uglavnom odvijala na sredini terena bez većih uzbuđenja i izgleda za golove. 


U nastavku utakmice pod Bijelim Brijegom Zrinjski je ponovo imao priliku da povede, kada je Džidić šutirao, međutim golman plavih je loptu ponovo poslao u korner. Tim iz Sarajeva je u 63. minuti pokušao doći do vodstva, međutim Melher je sačuvao mrežu. Kako se bližio kraj susreta igrači Željezničara sve više su vršili pritisak na gol domaćih. U 79. minuti Bekrić je imao sjajnu priliku, ali je rezultat ostao 0:0.

Nakon duela Vasilića i Jacksona koji je pao u kaznenom prostoru domaći su tražili penal, no sudija nije odlučio u njihovu korist. Utakmica je završena bez pogodaka.


_______________________________________________________ 
 


Rezultati 19. kola nogometne Premijer lige Bosne i Hercegovine:

subota:

Olimpic - Čelik 1:0
Rudar - Borac 1:3
Široki Brijeg - Sloboda 2:0
Leotar - Gošk 0:0
Kozara - Velež 0:0

nedjelja:

Travnik - Zvijezda 2:1
Sarajevo - Slavija 2:1
Zrinjski - Željezničar 0:0

Tabela:

1. Željezničar 19 14 3 2 40:10 45
2. Široki Brijeg 19 11 6 2 28:8 39
3. Sarajevo 19 11 3 5 31:17 36
4. Borac 19 11 3 5 29:17 36
5. Olimpic 19 10 3 6 26:15 33
6. Zrinjski 19 8 8 3 29:21 32
7. Zvijezda 19 7 5 7 23:21 26
8. Velež 19 6 7 6 19:19 25
9. Čelik 19 6 6 7 20:23 24
10. GOŠK 19 4 8 7 12:16 20
11. Sloboda 19 6 2 11 12:30 20
12. Travnik 19 5 4 10 24:36 19
13. Rudar 19 5 3 11 16:29 18
14. Leotar 19 4 5 10 14:22 17
15. Kozara 19 3 7 9 10:28 16
16. Slavija 19 4 1 14 17:46 13

Nema komentara:

Objavi komentar

Igrajte ON-line menadžer

Fudbal - Online Igre - Uživaj u ukusu pobjede!

Povećajte promet svog bloga/stranice

Arhiva