subota, 10. ožujka 2012.

Challenge u fudbalu - definitivno ga je potrebno implementriati


Svjedoci smo brojnih spornih detalja kroz historiju fudbala. Mnoge sporne detalje su zabilježile kamere i svi pored malih ekrana su mogli vidjeti pravo stanje tog detalja, osim sudija. Eh sadaa, svi se pitaju na koji način bi mogli uvesti taj "ČELENDŽ". 

Moj odgovor na to pitanje je vrlo jednostavan. "Medijski sudija"!

To bi bio novi sudija koji bi davao podršku ovoj četvroki na terenu iz medijskog prostora. Svaki stadion posjeduje neke komentatorske prostorije ili nešto tome slično. To bi se vrlo lako moglo preurediti za novo radno mjesto. Način rada je vrlo lako definisati. "Medijski sudija" bi pratio isto što i mi na malim ekranima te bi imao mogućnost pratiti sve snimke koje zabilježe kamere. Kada evidentira "sporni detalj", kontaktira glavnog sudca, i ovaj to odmah svira, i donosi svoju konačnu odluku. 
Svjedoci smo da svi "pristojni" stadioni posjeduju LED ekrane. Istu tu situaciju je vrlo lako staviti na taj LED da svi pristuni na stadionu vide taj detalj. Takođe, makva oprema nije skupa, a ako već jeste, onda obićne ROADSTAR ili BIRA televizije od 75 EURA i solidan kompujter koji bi se mogao uvezati sa TV prenosom.


Moje mišljenje, a sigurno i većine ljudi koji prate fudbal, su za ovakav potez. Ne mora to biti ovako kako je napisano iznad, ali sigurno neko slično rješenje je moguće naći. Takođe, eksperiment sa 5 sudija u polju, kojeg pokušava sprovesti u djelo UEFA je po meni veliki promašaj. Jer se i tada znalo desiti da sudije "ne vide" ono što vidi čovjek iz posljednjeg reda na tribinama.

Platini, ako čitaš ovo, uvedi nam "ČeLeNDž"!

Nema komentara:

Objavi komentar

Igrajte ON-line menadžer

Fudbal - Online Igre - Uživaj u ukusu pobjede!

Povećajte promet svog bloga/stranice

Arhiva