subota, 31. ožujka 2012.

Najava 31. kola engleskog Premiershipa

 
Utrka za prvaka Engleske ulazi u završnu fazu. Alex Ferguson pokrenuo je psihološki rat protiv gradskog rivala. Iskusni Škot u tome se snalazi kao riba u vodi i nakon što je njegova momčad preuzela vodstvo na ljestvici i još ga podebljala na tri boda, Ferguson osjeća da bi odluka mogla pasti u sljedećih nekoliko kola, stoga želi unijeti nervozu u Mancinijevu momčad i Talijana samog. Pred nama je 31. kolo, City u subotu dočekuje Sunderland, a United tek u ponedjeljak ide na noge Blackburnu. 

Dosta je već rečeno o lošoj sezoni Aston Ville, a neće mnogo bolja biti ni za Chelsea, ne plasira li se u Ligu prvaka. Za dohvatiti četvrto mjesto Chelsea mora uloviti maksimalni učinak na većini utakmica do kraja te će bez dvojbe s mnogo motiva ući u ovaj ogled. Neće Aston Villa tek tako položiti oružje, ali gosti su ipak kvalitetniji i mnogo više im treba pobjeda, s njome bi i na miru dočekali Benficu na uzvratu četvrtfinala Lige prvaka. Londončani su uspjeli i bez posebno dobre igre stići do velike prednosti u Lisabonu, još jednom pokazavši da je kriza većinom iza njih.

Everton i West Bromwich Albion su u zlatnoj sredini i bez pritiska mogu odigrati završnicu sezone. Kako je WBA ostvario odlične rezultate na gostovanjima, tako bi i kod Evertona mogao biti nezgodan i uhvatiti u konačnici bod, iako će domaćin loviti sva tri. U posljednja tri ogleda ovih rivala na Goodisonu ostvarena su sva tri rezultata, što sugerira zanimljiv susret i ovoga puta.

Fulham i Norwich su, pak, u silaznom trendu forme, a pogotovo Norwich, čiji pad se i mogao očekivati jer nema dovoljno širok igrački kadar za napornu sezonu. No, ispasti neće, što je uvijek najvažnije. Fulham na svom terenu u pravilu igra agresivno i nastoji suparnika prisiliti na obranu, a takav pristup često mu se isplati. Mogao bi i protiv posrnulog Norwicha.

Vratio se Carlos Tevez i odmah donio show, Manchester City se u prošlom domaćinstvu dokopao preokreta i ostao u igri za titulu, ali je u Stokeu izgubio dva daljnja boda. Dolazi najteža faza sezone kada je svaki kiks koban i Mancinijeva momčad ne smije ga dopustiti, makar na svom terenu. Sunderland je u sredini, rasterećen imperativa, ali realno za klasu slabija momčad od domaćina. 

Veliki preokret izveo je Queens Park Rangers protiv Liverpoola i od 0:2 došao do 3:2, ali što je to prema specijalistu za takve stvari Arsenalu, koji se iz ponora rezultatskog zaostatka vratio četiri puta i pobijedio. Arsenal je u velikoj formi i premda domaćinu svaki bod ima kapitalni značaj u borbi za spas, momčad Arsenea Wengera je bez dvojbe favorit.

Wigan čak i ne igra loše u posljednje vrijeme, ali bez pobjeda neće ostati u ligi. Nesumnjivo će domaćin uložiti maksimum ne bi li svladao Stoke i zadržao realnu nadu, ali kod loših sastava, uvijek je pitanje za koliko je taj maksimum dovoljan. Stoke je čvrsta momčad koju nije lako nadigrati, ali motiv i želja možda ipak presude u korist Wigana. U suprotnom, kovčezi za niži rang već čekaju.

Wolverhampton i Bolton igraju možda presudnu utakmicu u borbi za ostanak, remi u derbiju začelja obje momčadi vodi prema izlaznim vratima, ali u ovakvim dvobojima gdje su sva tri znaka realna, često se dogodi baš najnepovoljniji za oba rivala. Wolverhampton je trenutačno zaista najlošija momčad lige i teško je očekivati neki veći napredak, dok Boltonovim oscilacijama nema kraja. Fabrice Muamba još uvijek je u mislim većine igrača Boltona i to ih dodatno sputava, premda veznjak oporavlja nakon srčanog udara.

Newcastle brani šesto mjesto, a Liverpool spašava čast jer nakon osvajanja Liga kupa i plasmana u Europsku ligu, u prvenstvu igra slabo, posljednja dva kola počastio je utopljenike QPR i Wigan s bodovima. Newcastle čak može dobiti i status blagog favorita, ali s Liverpoolom se nikad ne zna i nikad ga ne treba podcijeniti. Veliki motiv imat će Andy Caroll, čovjek kojeg je Liverpool platio astronomskih 40 milijuna eura još uvijek se nije adaptirao na Redse. Možda će baš poznato okružje Newcastle u njemu probuditi klasu koja treba Liverpoolu za veće rezultate.

Tottenham je u velikoj krizi i može mu se dogoditi da ostane i bez četvrtog mjesta i Lige prvaka. Stoga je za Redknappovu momčad od vitalnog značaja pobijediti Swansea, popraviti bodovno stanje i samopouzdanje pred ključne završne dvoboje. Swansea je prebrinuo brige oko ostanka, igra rasterećeno i može priprijetiti, ali domaćin mora zagristi iz sve snage za tri boda. Možda im ulazak u polufinale FA kupa bude dodatni poticaj za nastavak, odnosno finiš naporne sezone.

S tri pobjede kada je već bio na rubu potonuća, ali trebat će još bodova za potvrdu spasa premierligaškog statusa. No, kada u goste dolazi kandidat za naslov prvaka i još mu je ime Manchester United, onda se sastavu skromnih dometa spremaju velika iskušenja. United teško propušta ovakve prilike, pogotovo kada se zakorači u odlučujući dio sezone. Prošle sezone upravo u Blackburnu su Crveni vragovi osigurali 19. titulu prvaka, a dodatni motiv gostima je i poraz kojeg su im Gusari nanijeli na staru godinu. Tada je Blackburn, naime, slavio 3:2 na Old Traffordu i već su tada napisi u medijima govorili o smjeni vladara. No, kako Ferguson nikada ne gubi glavu, tako nije ni sada i malo pomalo sustizao je City, a u finiš ulazi s tri velika boda prednosti.

______________________________________________________
nogometni-magazin.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Igrajte ON-line menadžer

Fudbal - Online Igre - Uživaj u ukusu pobjede!

Povećajte promet svog bloga/stranice

Arhiva